Leuk, 170 kisten die staan te wachten op hun toekomstige gebruikers. Maar zo komt er geen groente uit. Dus start een onderzoek naar het ideale grondmengsel dat zal moeten worden aangekocht. Nelle Driessen van CNME is hier de deskundige en gaat samen met Thuis en Toonen op zoek naar een leverancier.
Als je grond zoekt kun je op meerdere plekken in Zuid Limburg terecht. De leveranciers voor particulieren maken zelf een mengsel van dekgrond, humus en zand. De exacte samenstelling is niet altijd helder en de afkomst nog lastiger te bepalen. In Urmond zit een leverancier die ons precies kan vertellen van welk perceel de grond is betrokken.
De grond die we gebruiken in de bakken komt uit Tüddern, Duitsland van een bosperceel. Het is donkere voedzame grond al zullen we er zelf wat humus en regenwormen aan moeten toevoegen. De vracht zal worden gestort op ons terrein door een transporteur uit Maastricht.
Het soortelijk gewicht van compost varieert sterk. Rijpheid, vochtgehalte, basismateriaal, alles heeft invloed daarop. Om zeker te zijn dat je voldoende massa hebt moet je dus in kuub bestellen en niet per ton. Bij het lossen en vervolgens in de bakken werken gaat mogelijk nog iets verloren. Dus bestellen we 6 kuub voor het geheel. De werkwijze is praktisch:
- Bakken afvullen met teelaarde tot 10 cm onder de rand.
- een emmer wormencompost verdelen over de oppervlakte
- een emmer gewone compost verdelen over de wormencompost
Na het opkomen van zaadgoed en of na het planten kunnen per bak nog twee emmers compost gebruikt worden om de bodem te bedekken. Die gaan we dan niet onderwerken.