Het Project

Maastrichtse Stadslandbouw krijgt steeds meer gezicht.

Een riant perceel in de wijk Wyckerveld wordt gebruikt voor Stadslandbouw. Het wordt een eenvoudige teelt van groente in houten bakken, die door de gebruikers kunnen worden gehuurd. En behalve de gezonde groenten, verwacht men dat het vooral een leerzaam hoekje in de wijk gaat worden. Waar jong en oud samenwerkt. En men elkaar helpt bij het verbouwen van gezonde, goedkope groenten.

IMG_4427

Het perceel nabij het Leger des Heils.

Een groepje lokale initiatiefnemers hadden een idee voor de Maastrichtse Stadslandbouw. Want steeds meer particulieren zijn geïnteresseerd in de productie van eigen groenten en kruiden. Zo wordt er bijvoorbeeld binnenkort door Loco Tuinen Maastricht biologische groenten geteeld op gezonde landbouwgrond. En zo voorzien biologische winkels en Landbouwbelang in gezonde groente die landelijk wordt geteeld. En uiteraard zijn er tal van particulieren die een eigen moestuin beheren. Maar voor het bebouwde deel van Maastricht is dat allemaal niet zo eenvoudig. Want de Maastrichtse grond is helemaal niet zo geschikt voor groente-teelt, omdat op de meeste plekken de bodem is verontreinigd met zinkassen en andere vervuiling.

Het nieuwe idee is dat de productie van groenten veilig in houten bakken plaatsvindt. Dat heeft bovendien het voordeel dat je altijd van lokatie kunt veranderen, zonder dat de teelt onderbroken wordt. Door de bakken eenvoudig te verplaatsen. Het telen in houten bakken gebeurt op meerdere plaatsen in Nederland. En een van de meest succesvolle varianten is “de Tuinfabriek” in Utrecht, Hoog Catharijne. Met deze inspiratie gingen de initiatiefnemers op zoek in Maastricht naar een plek voor een kleinschalig proefproject. In een rondgang langs de Gemeente Maastricht en het Leger des Heils, kwam woningstichting st. Servatius in beeld met een perceel van 8.000 m2 aan de Kolonel Millerstraat. Daar zijn onlangs een groot aantal woningen afgebroken en ligt nu een groot perceel zonder voorlopige bestemming.

WP_20150410_004

de bakken worden met folie bekleed.

Het initiatief heeft zichzelf 50|50 B-Green gedoopt en men heeft het perceel ingericht voor groenteteelt. Uiteraard in houten bakken, waarvan er in totaal tussen de 200 of 400 stuks beschikbaar komen. Iedereen die het aardig lijkt om met een of meer bakken aan de slag te gaan, kan deze straks huren. Er moet ook een adviseur worden aangesteld, die beginnelingen op gang helpt. Van een huurprijs hebben we afgezien. Wie meer informatie zoekt, kan het eens proberen bij Harry Ummels van het Leger des Heils: 06-22999159. Met 50|50 B-Green heeft Maastricht weer een mooi, gezond proefproject voor de toekomst.

2015-03-07 09.10.38

De bakken zijn geplaatst voordat er grond in komt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s